marți, 11 august 2009

Ziarul Timpul : Stare de Urgenţă la procuratură…

La 5 luni dupa evenimentele din 7 aprilie, procuratura cauta faptasi si victime.

La sfârşitul săptămânii trecute, scriitorul Alexandru Vakulovski a fost invitat, prin telefon, la Procuratura militară Chişinău. Procurorii afirmă că doresc să discute cu el, în calitate de redactor-şef al revistei „Stare de Urgenţă”, despre mărturiile unor victime ale poliţiei din 7 aprilie, publicate în ultimul număr al revistei.

La 7 august, procurorul militar interimar al mun. Chişinău, Eugen Manolache, a telefonat la redacţia revistei „Stare de Urgenţă”, invitându-l pe redactorul-şef, Alexandru Vakulovski, la procuratură. Acesta nu era de faţă, dar spune că va merge la procuratură doar cu avocatul şi numai în cazul în care va fi citat oficial: „Aşa poate să mă sune oricine, să se prezinte de la o oarecare instituţie şi să se distreze. E total absurd - e ca şi cum ar trimite cineva invitaţii la procuratură prin SMS. Pe mine nu m-a sunat nimeni, n-am primit citaţie şi nu mă interesează”.

Solicitat de TIMPUL, Eugen Manolache ne-a spus că procedura prevede şi invitarea prin telefonogramă, deoarece Vakulovski e chemat pentru o discuţie, dar nu în calitate de martor sau bănuit. Potrivit procurorului, citind în „Stare de Urgenţă” mărturiile anonime ale unor victime ale poliţiei din data de 7 aprilie, el a vrut să se documenteze dacă mai există cazuri de tortură din partea poliţiştilor, în afară de cele cercetate de Procuratura militară. „Nu mă interesează de unde au obţinut ei informaţia, dar e necesar un moment de concretizate, pentru că în revistă sunt anumite momente care se intersectează cu investigaţiile noastre”, a precizat Manolache. La rândul său, Vakulovski nu crede în interesul procurorilor de a duce la bun sfârşit investigaţiile contra poliţiştilor care au torturat protestatarii din 7 aprilie şi consideră că aceştia înscenează un nou act de intimidare a jurnaliştilor. „Chiar dacă internetul e plin cu imagini în care poliţiştii bat oamenii în stradă, ai auzit de vreun poliţist arestat? Eu de oameni bătuţi cu cruzime am auzit, dar despre poliţişti concreţi, asupra cărora se face vreo investigaţie, n-am auzit absolut deloc”.

De aceeaşi părere este şi directorul revistei, Dumitru Crudu: „E bine că printre cititorii noştri sunt şi procurori militari, dar devine angoasant faptul că aceştia îşi depăşesc calitatea de lector şi vor să găsească pisica neagră acolo unde aceasta nu e. Dar tăvălugul literar nu va mai putea fi oprit, căci deja sunt pe cale să apară primele romane şi primele piese de teatru despre ceea ce s-a întâmplat în aprilie”.

Amintim că acum o lună Procuratura Generală a încercat să-i incrimineze subsemnatului că ar fi chemat la „răsturnarea ordinii constituţionale a RM” în editorialul „Mâine va fi prea târziu...”, publicat în TIMPUL la 7 aprilie, însă Academia de Ştiinţe a apreciat această învinuire drept nefondată. Printre jurnaliştii invitaţi la Procuratură în legătură cu evenimentele din 7 aprilie se numără Vasile Butnaru, director „Europa Liberă Chişinău”, Rodica Mahu, redactor-şef al ziarului „Jurnal de Chişinău”, precum şi Oleg Brega, reporter la „Jurnal TV”.

Pavel Paduraru

sursa : timpul.md

luni, 10 august 2009

SDU/ numarul 15



A(L)TITUDINI | articole semnate de Dumitru Crudu, Alexandru Vakulovski, Tudor Cojocaru, Dan Nicu, Iulian Ciocan, Catalina Balan, interviuri cu Sergiu Voloc, Ghenadie Brega, Pavel Paduraru

TINERI TORTURATI | marturii consemnate de Natalia Graur si Alexandru Vakulovski

REPUBLICA MOLDOVA – GHID DE UTILIZARE | Vasile Ernu în dialog cu Igor Casu, Armand Gosu, Nicu Popescu şi Lilian Negura

ARTA| “Cand fotografia minte despre teroare” Igor Mocanu, “Fluture sau balama?” Moni Stanila despre Ghenadie Popescu

POEZIE | Angela Panzaru (Rusia), Adrian Briedis-Macovei (Letonia), Leons Briedis (Letonia), Ioana Benea (Moldova)

PROZA | Augustin Nacu, Serban Anghene, Dan Iancu

TEATRU| Claudiu Komartin






Supliment Oberliht | Posibilitatea (înțelegerii) orașului - Nataša BODROŽIĆ

sâmbătă, 8 august 2009

Comunicat de presa

În dimineaţa zilei de ieri unui membru al redacţiei revistei de cultură STARE DE URGENŢĂ i-a telefonat un angajat al procuraturii militare din Republica Moldova, pretinzînd că vrea să discute cu redactorul şef al publicaţiei pe marginea unor artciole apărute în revistă despre evenimentele din şase, şapte şi opt aprilie.

Consideram că această iniţiativă a procuraturii militare este antidemocratică, căci este de neimaginat ca de destinele presei culturale să se ocupe anume această instituţie. Noi, membrii redacţiei revistei Stare de urgenţă , sîntem stupefiaţi că procuratura militară vrea să discute despre conţinutul materialelor din revistă.

Or, din cîte ştim noi, doar criticii literari au misiunea să interpreteze şi să judece textele literare. Să existe un asemenea departament şi în cadrul procuraturii militare?

Calificăm acest act al procuraturii militare ca un abuz şi ca o tentativă de-a intimida presa culturală. În acest caz, despre ce fel de libertate de exprimare se mai poate vorbi în Republica Moldova dacă pentru fiecare articol scris într-o revistă de cultură eşti chemat la procuratura militară.

Nu ştim ce ar putea să urmeze mai departe, dar considerăm că ceea ce s-a întîmplat este un semnal foarte periculos referitor la faptul că valorile democratice sînt ameninţate în Republica moldova.

Vă îndemnăm să vă solidarizaţi cu noi, căci, mîine, nu este exclus, să fiţi dumneavoastră în locul nostru.

redactia revistei Stare de urgenta