miercuri, 29 aprilie 2009

Lungul drum pana la a obtine o viza pentru Republica Moldova

Ana Plotnik

Procedura de obtinere a vizei pentru Republica Moldova este lunga, anevoioasa, implica activ doua parti si este nedefinita temporal.

Incepand cu 9 aprilie, toate persoanele care doresc sa intre in Republica Moldova in baza pasaportului romanesc, au nevoie de viza. Procedura este chiar si mai complicata decat parea initial. Pasii sunt dupa cum urmeaza:

A. (In Moldova) - Obtinerea invitatiei de la MAI
Cetateanul roman trebuie sa aiba o cunostinta/prieten/ruda in Moldova, care sa il invite. Acesta trebuie sa prezinte la MAI din Moldova un dosar care sa contina urmatoarele:
- 3 exemplare ale unei cereri tip care contin si datele de identificare ale persoanei care il invita pe cetateanul roman
- o copie dupa pasaportul cetateanului roman si copii dupa toate stampilele anterioare de intrare/iesire din Moldova
- (recomandat) o scrisoare in care solicitantul motiveaza dorinta de a intra pe teritoriul Moldovei, sau o scrisoare oficiala de la institutia care il trimite acolo
- Cetateanul moldovean care invita (girantul) trebuie sa faca o declaratie in care sa povesteasca de ce invita persoana respectiva, in ce relatie este cu aceasta, cand/cum a cunoscut-o, cu ce se ocupa aceasta, etc.
Dupa depunerea acestui dosar, MAI ofera un raspuns in termen de 3-30 de zile. Refuzul poate fi primit, fara a fi insotit de o motivatie. Totusi, in cazul in care raspunsul este favorabil, solicitantul trece la pasul al doilea

B. (In Romania) La Consulatul Republicii Moldova din Bucuresti, se depune un nou dosar care contine
- Pasaportul valabil pe cel putin inca 6 luni de la data expirarii vizei solicitate
- O poza
- Scrisoarea de aprobare a cererii de viza primita de la MAI din Republica Moldova
- Bilet de transport dus-intors
- Formular tip completat

Aceasta procedura dureaza minim 5 zile lucratoare, dupa care solicitantul se poate duce sa isi ridice pasaportul si sa admire aceasta viza!
Dupa cum am vazut in trecut ca se purtau vamesii romani cu cetatenii moldoveni care doreau sa intre in Romania (cu toate actele in regula), ma gandesc ca cel putin un astfel de revers al medaliei o sa fie foarte dureros pentru cei cativa cetateni romani care aveau vreun interes personal sa viziteze din cand in cand Republica Moldova.

Pana acum nu se stie nici un caz in care cineva sa fi obtinut aceasta viza (probabil ca din cauza birocratiei). Daca cineva are mai multe informatii sa ne anunte si pe noi! 

Un comentariu: